Plavalna očala in potapljaška maska - z dioptrijo

Poletje je čas, ko veliko več obiskujemo bazene ali gremo na morje. Veliko je ljubiteljev potapljanja in gledanja podvodnega sveta. Vendar imajo uporabniki korekcijskih očal pri tem težave, saj v vodi ne morejo nositi očal, da bi jasno in lepo videli.

Obstaja rešitev. To so plavalna očala z dioptrijo ali potapljaška maska z dioptrijo.

PLAVALNA OČALA Z DIOPTRIJO
Plavalna očala z dioptrijo vam omogočajo, da imate pri plavanju vedno oster in jasen vid, ki vam omogoča varno plavanje. Svetloba se namreč v vodi obnaša drugače kot na zraku. Kadar plavamo, se stvari zdijo večje in bližje kot v resnici so. To pa lahko vpliva na koordinacijo rok in oči.

Če nosite korekcijska očala za blizu ali daleč oz. imate astigmatizem, boste vsekakor potrebovali takšna plavalna očala v katera se lahko vgradijo stekla z dioptrijo.

Preden si daste vgraditi stekla z dioptrijo, vam priporočamo, da opravite okulistični pregled pri zdravniku, saj je razdalja med obrazom in plavalnimi očali napram korekcijskim lahko različna. In iz tega razloga je lahko dioptrija za plavalna očala, ki so bližje očem kot vaša korekcijska, drugačna.

Plavalna očala so podobna potapljaškim maskam, vendar so le-ta veliko manjša in po večini okrogla ali ovalna. Prav tako so bližje očem kot potapljaške maske. Plavalna očala varujejo vaše oči pred vodo. Narejena so tako, da ne vplivajo na hitrost in gibanje v vodi. Plavalna očala z dioptrijo imajo stekla vgrajena v vodoodporen silikonski okvir. Na splošno so plavalna očala namenjena za uporabo v bazenih.

V naši spletni trgovini so na voljo plavalna očala z dioptrijo od + 6.00 do – 10.00 (odvisno od modela očal).

POTAPLJAŠKA MASKA Z DIOPTRIJO

Ljudje, ki se radi potapljajo in opazujejo podvodni svet, vedo, da je le ta veliko lepši, če ga ostro in lepo vidimo. Zato je prava rešitev potapljaška maska z vgrajenimi dioptrijskimi stekli. V masko se tako vgradijo stekla z vašo dioptrijo. Stekla so vgrajena v vodoodporen silikonski okvir. Možna je tudi vgradnja stekel s cilindri oz. za astigmatizen (odvisno od primera), a so taka stekla dražja. Po posvetu z zdravnikom, pa se lahko cilindri tudi kompenzirajo z dioptrijo.  

V naši spletni trgovini so na voljo potapljaške maske z dioptrijo od + 4.50 do – 8.00 (odvisno od modela).

Kako preprečiti rosenje in zamakanje
Rosenje in zamakanje je pogost in nadležen problem povezan tako s plavalnimi očali kot s potapljaškimi maskami. Da bi to preprečili je potrebno pred nakupom plavalna očala pomeriti, ugotoviti ali se popolnoma prilegajo vašemu obrazu in ali so udobna.

Nekaj nasvetov proti rosenju:

  • uporabite nežno milo ali otroški šampon in očistite stekla, še posebej na dan, ko greste plavat,
  • razmislite o nakupu stekel z anti-fog (proti rosenju) nanosom,
  • plavalna očala zmeraj hranite v temu namenjenih etuijih, da s tem preprečite nalaganje umazanije in prahu na stekla,
  • tik pred plavanjem, namočite očala v vodo, s čimer boste prav tako preprečili rosenje.